Producenci

Wyposażenie dla gastronomii – co jest niezbędne w restauracji? Krótki poradnik!

Prowadzenie własnej restauracji to nie lada wyzwanie. Przede wszystkim musisz kochać karmić ludzi! Potrzebujesz cierpliwości, czasu i pewnych umiejętności. To jednak nie wszystko. Na Twój sukces składa się wiele zmiennych, ale są takie elementy, bez których z nawet najlepszym przygotowaniem merytorycznym zwyczajnie nie ruszysz. Jednym z najważniejszych jest wyposażenie – dla gastronomi to kluczowe. Co powinno znaleźć się w każdej restauracji? Sprawdź, co polecają specjaliści!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wyposażenia?

Zanim zaczniesz kompletowanie wyposażenia, zastanów się, co będzie w ofercie Twojej restauracji. Nie wszystkie akcesoria będą Ci potrzebne. Na pewno potrzebujesz odpowiednio dopasowanych mebli – w tym tych do urządzenia kuchni i zaplecza. Jakie będą najlepsze do wyposażenia restauracji? Stabilne, łatwe do utrzymania w czystości i bezpieczne. Wybierz meble ze stali nierdzewnej, przystosowane do pracy pod presją czasu, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Przemyśl także, jak wielu gości będziesz w stanie obsługiwać w ciągu dnia. To ważne pod kątem wyposażenia lokalu w stoliki i dodatkowy sprzęt, którego potrzebujesz w kuchni.

Zaplecze Twojej restauracji – o czym musisz pamiętać?

W Twoim lokalu musi znaleźć się kilka niezbędnych pomieszczeń: sala dla gości, kuchnia, zaplecze kuchenne i techniczne, a także pomieszczenie socjalne dla pracowników. Każde z nich musi zostać odpowiednio wyposażone, ponieważ będzie to gwarancją dobrej jakości Twojej pracy. Zachowanie odpowiedniej higieny oraz zadowolenia Twoich gości to Twój priorytet. Samo wyposażenie sali dla gości nie jest trudne i w dużej mierze wiąże się z wyborem funkcjonalnych rozwiązań dla nich. Jednak skompletowanie sprzętu do pozostałych pomieszczeń wymaga spełnienia pewnych norm sanepidu.

Jak wyposażyć zaplecze kuchenne?

W każdym lokalu gastronomicznym zaplecze jest miejscem, w którym przechowuje się sprzęt niezbędny na co dzień. Każde zaplecze powinno mieć wydzieloną strefę magazynową. Oddzielnie musisz przechowywać produkty suche i takie, które powinny znaleźć się w chłodni lub mroźni. Do magazynowania suchych artykułów potrzebujesz stabilnych regałów. Te, które znajdziesz w naszej ofercie, wykonane są ze stali nierdzewnej i przystosowane do kontaktu z żywnością. Stabilność ich konstrukcji pozwoli na zachowanie wszelkich norm wymaganych przez sanepid i PIP. Pamiętaj także o tym, że dostęp do produktów powinien być łatwy – gwarantuje to płynność pracy personelu i sprawną obsługę gości.

Integralną częścią zaplecza kuchennego będzie wstępna przygotowalnia. To właśnie w tym miejscu następuje wstępna obróbka produktów. Potrzebujesz zatem dużego zlewu. Dodatkowo niezbędny jest stół roboczy – centralny lub przyścienny, w zależności od miejsca, jakim dysponujesz. Należy rozdzielić blaty robocze na sekcje przystosowane do obróbki mięsa, ryb i warzyw.

Jakie wyposażenie dla gastronomii jest niezbędne, jeśli chodzi o kuchnię?

Kuchnia, czyli serce restauracji, powinna być wyposażona ze szczególną starannością. Niezbędne będą wszelkiego rodzaju urządzenia, które mają zapewnić płynną pracę. Możemy zaliczyć do nich piece gastronomiczne, grille, frytownice i witryny grzewcze. Ich wielkość i ilość musi być dostosowana do pomieszczenia i liczby gości, jaką dziennie zamierzasz obsłużyć. Dodatkowo, niezbędne będzie zainstalowanie okapu. W naszej ofercie z pewnością znajdziesz ten, który spełni Twoje oczekiwania. Twoja kuchnia musi zostać wyposażona w stoły robocze. Stanowiska te powinny być przede wszystkim funkcjonalne. Muszą też dobrze komponować się z otoczeniem pod kątem wymiarów. Najlepiej wybrać zarówno stół centralny, jak i stoły boczne – tak zorganizowana przestrzeń ułatwi kucharzom codzienną pracę, szczególnie w lokalach z bogatą kartą menu. Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej są lekkie, a przy tym stabilne, dlatego też będą strzałem w dziesiątkę. Oczywiście niezbędne będą także wszelkiego rodzaju regały i szafy przelotowe do przechowywania. Świetnie sprawdzą się do trzymania na nich potrzebnych naczyń, garnków i zastawy dla gości – pozwoli to na utrzymanie wymaganego w kuchni porządku. Żaden lokal gastronomiczny nie obejdzie się także bez lodówek i zamrażarek do przechowywania półproduktów, które trzeba mieć na bieżąco pod ręką. Nie zapomnij również o dużym zlewie i ociekaczu na naczynia!

Pozostałe akcesoria – co musi znaleźć się w Twojej kuchni?

Urządzając restaurację, nie możesz pominąć też mniejszych elementów wyposażenia dla gastronomii. W skład tej kategorii wchodzą np. wszelkiego rodzaju pojemniki do przechowywania żywności. Najlepszym wyborem będą odpowiednio przystosowane do tego zadania pojemniki GN ze stali nierdzewnej. Dostępne są w różnych wariantach i wymiarach, można je także przechowywać w każdych warunkach – nawet w chłodni i mroźni. Wszelkiego rodzaju noże, szatkownice, roboty kuchenne i deski do krojenia również muszą znaleźć się w Twojej kuchni. Ich rodzaje i ilość dostosujesz do oferty, jaką proponujesz swoim gościom. Pamiętaj, że odpowiednie wyposażenie to gwarancja bezpiecznej i płynnej pracy, a co za tym idzie, zadowolenia Twoich klientów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl