Profesjonalne wyposażenie baru. Jaki asortyment będzie Ci potrzebny?

Każdy potrzebuje chwili wytchnienia. Bo faktem jest, że ciągła praca potrafi dać się we znaki. Dlatego okoliczne bary spełniają przydatną funkcję, służąc jako rewelacyjne miejsce spotkań. Trzeba jednak zaznaczyć, że placówka musi być zaopatrzona w odpowiedni asortyment, umożliwiający szybkie przygotowanie napojów oraz potraw. Na które elementy należy zwrócić największą uwagę? Czytaj dalej i dowiedz się, jakie wyposażenie baru jest niezbędne!

Czym jest bar? To ważny punkt każdej restauracji!

Ilość lokali gastronomicznych może przyprawić o zawroty głowy, dlatego też warto dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest bar. Jak już zostało wspomniane, placówka to idealne miejsce spotkań. Dlaczego? Ponieważ serwowane są tutaj przede wszystkim napoje alkoholowe. Nie brakuje także różnorakich przekąsek, które skutecznie umilą czas spędzony przy barze.

Co ważne, niektóre bary połączone są z restauracjami, stanowiąc ważny punkt całego lokalu. Kelnerzy przygotowują w nich zimne i ciepłe napoje, takie jak kawa, herbata, smoothie, drinki alkoholowe oraz bezalkoholowe. Są również przypadki, gdy bary zamieniają się w kluby muzyczne oraz dyskoteki – dzieje się tak w późnych godzinach wieczornych, gdy ludzie najbardziej spragnieni są szalonej zabawy.

Na co zwrócić uwagę? Funkcjonalność baru to podstawa!

Każdy bar powinien cechować się praktycznością, aby większość dostępnego tam asortymentu była na wyciągnięcie ręki. Jak więc zaplanować przestrzeń? Po pierwsze – urządzenia chłodnicze muszą znajdować się w bliskiej odległości od barmana. Chodzi o sprzęt przechowujący wszelkiego rodzaju desery, napoje i produkty wymagające niskiej temperatury. Obok pracownika trzeba też umieścić kostkarkę, a także zlew.

Po drugie — wymagane są też inne urządzenia oraz akcesoria, dzięki którym obsługa będzie w stanie przygotować każdą pozycję z menu. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Nie wolno zapominać o estetyce. Bo jeśli bar znajdzie się w centralnym punkcie restauracji, to z pewnością przyciągnie wzrok gości odwiedzających lokal. Trzeba zatem odpowiednio zaaranżować przestrzeń barową, by stworzyć piękne, a zarazem użyteczne miejsce.

Wyposażenie baru. Jaki asortyment będzie potrzebny?

Należy zaznaczyć, że wyposażenie baru powinno składać się z profesjonalnych i funkcjonalnych przedmiotów. Dlatego najlepiej zainwestować w meble ze stali nierdzewnej – spełniają one wszelkie normy, pozwalają utrzymać czystość w lokalu, a do tego charakteryzują się solidną konstrukcją. To na nich położysz między innymi kruszarkę do lodu, miksery, shakery, blendery, czy nawet wyciskarkę do soków.

Meble ze stali nierdzewnej doskonale wpasują się w przestrzeń barową. Obok nich można postawić na przykład pojemnik na odpady, czyli klasyczny kosz na śmieci. Wszak klienci często zostawiają po sobie niedopite drinki, pełne przekrojonych pomarańczy i cytryn. Taki dodatek jest więc potrzebny, aby zachować porządek. Pamiętaj jednak, że należy dbać również o czystość talerzy, szklanek, filiżanek i kubków – nikt przecież nie będzie chciał skosztować napoju, gdy trunek zostanie podany w nieumytym naczyniu. Bez zlewu gastronomicznego nie da się prowadzić baru!

Używany sprzęt? Lepiej zainwestować w nowe urządzenia!

Może Ci się wydawać, że dobrym rozwiązaniem będzie inwestycja w używany sprzęt. To błąd, który popełnia wielu początkujących barmanów. Trzeba zaznaczyć, że różnorakie meble oraz urządzenia często są dostępne w korzystnych cenach. Zakup nowego asortymentu jest więc opłacalny.

Nie wolno też zapominać, że używane wyposażenie baru charakteryzuje się mniejszą wytrzymałością. Dlaczego? To bardzo proste! Taki sprzęt był regularnie wykorzystywany, a to musiało negatywnie wpłynąć na jego jakość. Zauważyłeś więc meble, które kosztują nieco taniej niż w sklepie? Pamiętaj, że prawdopodobnie będziesz musiał odnieść produkty do naprawy, aby przywrócić im dawną świetność. A kupując nowe artykuły, dbasz o niezawodność swojego lokalu! Już sama gwarancja pozwala uniknąć zbędnych wydatków.

Charakter lokalu. Czym powinien zajmować się bar?

Choć duża część barów serwuje napoje alkoholowe, to jednak Twój lokal wcale nie musi podążać tym tropem. Przecież istnieją inne produkty, po które ludzie również chętnie sięgają. Świetnym przykładem jest kawa – dostępna w różnych formach, zachwycająca pobudzającymi właściwościami i cudownym, delikatnym smakiem. Bo któż nie chciałby napić się ciepłej substancji przed ciężką pracą, aby zagwarantować sobie energię na resztę dnia? Realizując konkretny pomysł na lokal, trzeba jednak zadbać o styl.

Jak już zostało wspomniane, bar powinien cechować się własną estetyką. A stalowe meble doskonale odnajdą się w industrialnej aranżacji. Proste, geometryczne formy zachwycą przecież minimalistycznym podejściem, nie odstępując przy tym od funkcjonalności. Kuchenne wyposażenie warto więc uzupełnić produktami ze stali nierdzewnej. Oprócz tego musisz także zwrócić uwagę na wygodę klientów. Trzeba przecież zachęcić gości, aby nieustannie wracali do lokalu.

Bar, restauracja, pizzeria – gdzie znaleźć wartościowy asortyment?

Czy warto pamiętać o czymś jeszcze? Szafa gastronomiczna posłuży jako praktyczne miejsce do przechowywania różnego rodzaju artykułów. Alkohole takie jak piwo, a nawet smaczne przekąski zmieszczą się w polecanym produkcie. Solidnie wykonana szafa gwarantuje zaś trwałość i długą użyteczność. Gdzie jednak znajdziesz omawiany produkt?

Dostępny jest w naszym sklepie. Warto spojrzeć na model przelotowy ze stali nierdzewnej, który idealnie odnajdzie się w kuchni, restauracji, zakładzie spożywczym, czy też barze. Ponadto sprzęt charakteryzuje się wysoką odpornością na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Masz więc pewność, że żaden nieuważny klient nie zniszczy szafy, nie zaszkodzą jej także błędy popełniane przez obsługę. Co zaś z innymi produktami? Oferujemy stoły, okapy, zlewy, regały magazynowe i inne artykuły, które przydadzą się podczas modelowania baru, pizzeri lub innej placówki gastronomicznej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl