Prowadzisz własny lokal gastronomiczny? W takim wypadku na pewno wiesz, jak wiele czynników składa się na Twój sukces. Musisz dbać nie tylko o swoich klientów, ale także o pracowników. Zapewnienie im komfortowej przestrzeni roboczej to podstawa. Chcesz dowiedzieć się, jaki stół roboczy ze stali nierdzewnej warto wybrać do lokalu gastronomicznego? Mamy dla Ciebie kilka przydatnych porad!
Jaki stół roboczy ze stali nierdzewnej wybrać do swojego lokalu?
Jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym są stoły robocze. To właśnie dzięki nim możliwe jest stworzenie odpowiedniej przestrzeni do przygotowywania smakowitych dań dla Twoich klientów. Co jest ważne przy wyborze stołu roboczego?
Przede wszystkim powinien być wykonany z materiału, który spełnia wszystkie normy higieny. Dobrym wyborem będzie wysokiej jakości stal nierdzewna. Jest to solidny i odporny na eksploatację materiał, który łatwo utrzymać w czystości. Co równie istotne, nie wchodzi w reakcje z żywnością.
To jednak nie wszystko! Stół roboczy powinien być stabilny, aby praca przy nim nie sprawiała żadnych trudności. Wybierz egzemplarz, który ma możliwość regulowania wysokości nóżek. Dobrze też, aby poza blatem roboczym był wyposażony w dolną półkę, na którą można odłożyć istotne narzędzia lub sprzęty.
Stół centralny
Centralny stół roboczy ze stali nierdzewnej to rodzaj mebla gastronomicznego, który z reguły nie ma styczności z żadną ze ścian lokalu. Nie musi być jednak umiejscowiony dokładnie na środku kuchni. Ten model doskonale sprawdza się w przypadku lokali gastronomicznych o większych metrażach. Umożliwia dostęp do blatu z obu stron, dzięki czemu możliwe jest swobodniejsze poruszanie się po pomieszczeniu. Takie rozwiązanie może skutecznie usprawnić pracę na kuchni i podnieść komfort pracowników. Pamiętaj o tym, aby wybrać egzemplarz, który charakteryzuje się wysoką stabilnością.
Stół przyścienny
Nieco inna jest charakterystyka stołów roboczych przyściennych. Są to meble skonstruowane w taki sposób, aby można było postawić je przy ścianie. Istotnym elementem ich budowy jest rant, którego zadaniem jest zabezpieczenie przedostawania się żywności, płynów i innych odpadów poza krawędź blatu. Stoły przyścienne znajdą swoje zastosowanie zarówno w dużych, jak i małych kuchniach. Mogą one tworzyć główną lub dodatkową przestrzeń roboczą w lokalu.
Jak rozplanować rozstaw stołów roboczych?
W przypadku małych lokali gastronomicznych często wystarczający okazuje się wybór jednego mebla. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku, kiedy masz do czynienia z większą kuchnią i potrzebujesz dużo wolnej przestrzeni roboczej. Jak zatem rozplanować rozstaw stołów?
Przede wszystkim zwróć uwagę na funkcjonalność oraz ergonomię. Stoły w kuchni powinny być rozstawione w taki sposób, aby umożliwiały swobodne poruszanie się po całym pomieszczeniu. W przypadku wąskich, ale długich przestrzeni warto zdecydować się na połączone w ciągu stoły przyścienne. Takie rozwiązanie pomoże Ci zaoszczędzić sporą ilość miejsca. Jeśli z kolei kuchnia w Twoim lokalu przypomina kształtem kwadrat lub rozległy prostokąt, możesz śmiało wybrać ustawienie oparte na stołach centralnych. W takim przypadku modele przyścienne mogą posłużyć za dodatkową przestrzeń roboczą lub jako miejsce do przechowywania.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, wybierając stół roboczy ze stali nierdzewnej?
Poza wyżej wymienionymi poradami nie zapominaj o sprawach pozornie oczywistych. Po pierwsze — wymiary. Zanim zakupisz stół roboczy, upewnij się, że ma on odpowiednią wielkość. Blat powinien być dostatecznie duży, aby zapewniał wygodę w trakcie pracy. Mebel nie powinien jednak ograniczać swobody poruszania się po pomieszczeniu.
Dodatkowo ważne jest, aby stół był wyposażony w możliwość regulacji wysokości nóżek. Dzięki temu dopasujesz go do potrzeb osób pracujących w kuchni. Nierówna posadzka także nie będzie już sprawiała żadnego problemu — wystarczy odpowiednie ustawienie mebla, które zapewni mu idealną stabilność.
Pamiętaj również o tym, żeby wybierać dobrej jakości meble do lokalu gastronomicznego. Są one intensywnie eksploatowane oraz wystawiane na nieustanne działanie różnych środków. Dlatego zainwestuj w stół, który posłuży Tobie i Twoim pracownikom przez długi czas.
Odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego to gwarancja prężnie działającego i stale rozwijającego się biznesu. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom wiesz już, jaki stół roboczy ze stali nierdzewnej wybrać, aby spełniał wszystkie Twoje oczekiwania. Poszukujesz właśnie wysokiej jakości mebli do swojego lokalu lub restauracji? Koniecznie zapoznaj się z ofertą naszego sklepu internetowego. W naszym asortymencie znajdziesz nie tylko stoły robocze
z wysokiej jakości szlifowanej stali nierdzewnej, ale także okapy gastronomiczne, szafy, regały i inne niezbędne elementy wyposażenia profesjonalnej kuchni. Sprawdź sam!