Otwarcie baru lub restauracji to ogromne przedsięwzięcie. Określenie zakresu działalności, ułożenie menu i przede wszystkim wyposażenie kuchni gastronomicznej w niezbędne czynności. Kuchnia to zdecydowanie najważniejsze pomieszczenie w każdym lokalu, dlatego też musi być urządzona z najwyższą starannością i wyposażona w sprzęt wysokiej klasy. To właśnie od niego w dużej mierze zależy jakość potraw i czas oczekiwania na nie. Co powinno się znaleźć na wyposażeniu kuchni? Tego dowiesz się z dzisiejszego wpisu.
Określenie profilu lokalu to pierwszy element, który należy wziąć pod uwagę
Zanim przystąpisz do zakupu niezbędnych sprzętów i naczyń, musisz określić jakie dania będą serwowane w lokalu. Innych urządzeń wymaga pizzeria, innych lokal z kebabem a jeszcze innych restauracja azjatycka. Typ przyrządzanych dań i rodzaj kuchni znacząco wpływa na wyposażenie lokalu. Dlatego też warto określić profil restauracji i zdecydować, jakie potrawy będą w niej przygotowywane i jakie techniki gotowania będą stosowane. Przemyśl również, jakie sprzęty będą konieczne, jeśli zechcesz rozszerzyć menu.
Bardzo ważną rzeczą przy urządzaniu kuchni jest też wielkość lokalu gastronomicznego. Chodzi o to, aby zapewnić sprawną organizację pracy i swobodny dostęp do wszystkich wymaganych urządzeń. Wybierając konkretny ekwipunek, weź pod uwagę ograniczenia konstrukcyjne i wymiary pomieszczenia. Czy to trudne zadanie? Oferta jest wystarczająco różnorodna, więc nie powinno to stanowić żadnego problemu.
Krok drugi: określenie liczby gości lokalu
Nie tylko typ potraw ma znaczenie, jeśli chodzi o zakup wyposażenia kuchni gastronomicznej. Równie istotna jest kwestia wielkości lokalu i liczby obsługiwanych gości. Zadaj więc sobie pytanie: ile stolików będzie się w nim znajdować? Jaka jest maksymalna liczba dań, które mogą być wydane w ciągu godziny? Szybka i sprawna obsługa klientów zależy w dużej mierze również od tego, jakie urządzenia znajdują się w restauracji. Odpowiedni piec konwekcyjny pozwoli na przygotowanie prawidłowej ilości potraw, a profesjonalna zmywarka zapewni, że nie zabraknie Ci naczyń.
Zwróć też uwagę, że klient po wejściu do lokalu gastronomicznego zacznie powoli wyrabiać sobie opinię o całym obiekcie. Nie zwróci więc uwagi tylko na wyposażenie z którym ma bezpośredni kontakt, lecz przeanalizuje całą przestrzeń. Dobrze przygotowana kuchnia pozwoli mu smacznie i zdrowo zjeść i dlatego warto mieć w niej najlepszy możliwy ekwipunek.
Następny etap to określenie budżetu potrzebnego do wyposażenia lokalu
Budżet to kolejny element, który powinien być przez Ciebie wzięty pod uwagę podczas planowania zakupu wyposażenia kuchni i restauracji. Każdy człowiek naturalnie skłania się ku bardziej ekonomicznym rozwiązaniom i szuka oszczędności. Jednak w przypadku branży gastronomicznej, zakup tańszych urządzeń nie jest najlepszym pomysłem. Niestety może się to wiązać z szybszą jego eksploatacją, a tym samym może się okazać, że już po kilku miesiącach działalności będziesz musiał wymienić sprzęt na nowy. Tanie wyposażenie, w tym także stoły i okapy, charakteryzuje się większą awaryjnością i mniejszą wydajnością, co może przełożyć się na smak potraw i jakość obsługi. Dlatego też wyposażenie lokalu to jeden z tych elementów, na których nie warto oszczędzać.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podstawowe sprzęty
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, nie ma uniwersalnej recepty, która pokaże Ci, jaki sprzęt wybrać, aby wyposażyć kuchnię. Wszystko zależy od specyfiki serwowanych dań. Jednak jest kilka urządzeń, które są wspólne dla wszystkich lokali:
- piec – jest niezbędny przy przyrządzaniu potraw, a także podczas ich odgrzewania. Wszechstronny piec konwekcyjno-gazowy to najlepsze rozwiązanie. Nie tylko pozwala precyzyjnie określić temperaturę, ale także pozwala regulować stopień wilgotności w komorze pieczenia. Kolejny plus to taki, że dzięki niemu możesz przygotować kilka dań w tym samym czasie,
- urządzenia do smażenia – w branży gastronomicznej znane jako aparaty do smażenia, czyli specjalistyczny sprzęt do smażenia beztłuszczowego i w głębokim tłuszczu. Dzięki nim przyspieszysz czas przygotowania potraw. Nadaje się do przyrządzania mięs, ryb oraz warzyw,
- urządzenia do gotowania – są to między innymi kotły do gotowania i steamery. Pierwsze z nich nadadzą się idealnie do gotowania zup, natomiast te drugie do gotowania na parze,
- robot kuchenny – im więcej akcesoriów i przystawek tym lepiej. Dzięki temu będziesz mógł w swoim lokalu serwować więcej potraw: pomoże on w mieszaniu ciast, blendowaniu sosów, przygotowywaniu past,
- szafy chłodnicze i zamrażarki – bez nich nie obejdzie się żadna restauracja. Najlepiej nada się sprzęt, który ma szerokie półki, pozwala na regulację chłodzenia i ma kilka stref temperaturowych,
- zmywarka – powinna charakteryzować się wydajnością i odpornością. Dobrej jakości sprzęt to taki, który doskonale rozpuści tłuszcz i resztki posiłku, a przy tym znakomicie wyparzy naczynia i je zdezynfekuje.
Meble ze stali nierdzewnej – priorytetowe wyposażenie kuchni w lokalu
Urządzenia do gotowania są niezbędnym wyposażeniem restauracji. Jednak równie ważne, jeśli nie najważniejsze są meble ze stali nierdzewnej. Możesz je znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Szereg zalet i właściwości sprawia, że są tak znane i popularne. Bez nich lokal nie mógłby być oddany do użytku, dlatego też każdy przedsiębiorca powinien zwrócić na nie szczególną uwagę.
Zalety mebli ze stali nierdzewnej
Wyposażenie kuchni gastronomicznej jest istotnym elementem każdej restauracji. Dlatego też warto zainwestować w sprzęt wysokiej jakości. Również w naszym sklepie znajdziesz meble ze stali nierdzewnej, które są wykonane z najwyższą starannością. Oto dlaczego są tak bardzo popularne:
- są dostosowane do kontaktu z żywnością – meble ze stali nierdzewnej są neutralne dla jedzenia. Co to oznacza? Nie posiadają cech, które mogłyby zmienić smak posiłków. Są one najlepsze do obróbki i magazynowania żywności, ponieważ pierwiastki chemiczne, które są uwalniane przez ten rodzaj mebli, są na tak niskim poziomie, że w żaden sposób na nią nie wpływają,
- są odporne na wysokie temperatury – dzięki swoim właściwościom, stal nierdzewna jest wytrzymała, niepalna i nie odkształca się pod wpływem działania wysokich temperatur. Dodatkowo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu minimalizujesz ryzyko oparzenia,
- są odporne na korozję – stal nierdzewna, jak sama nazwa wskazuje, jest odporna na procesy, które mogłyby spowodować korozję. Ponadto meble wykonane z tego materiału są odporne, nie wchodzą w reakacje z nawet najsilniejszymi środkami chemicznymi. Ciężko jest je uszkodzić, dlatego próżno na nich szukać zarysowań lub wgłębień,
- są łatwe w utrzymaniu czystości i estetyczne – higiena to podstawa w każdej kuchni gastronomicznej. Stoły i regały ze stali nierdzewnej łatwo jest wyczyścić, a ponadto ich wygląd sprawia, że Twoja kuchnia w połączeniu ze sprzętem do gotowania będzie nie tylko nowoczesna, ale i bardzo estetyczna.
Jak dbać o wyposażenie kuchni? Stal to dobra inwestycja
Mając odpowiednie wyposażenie kuchni, trzeba jeszcze o nie konkretnie zadbać. Prawdą jest, że kuchnia w lokalu gastronomicznym to wyjątkowo wymagające miejsce. Trzeba również zaznaczyć, że przepisy sanitarne dokładnie określają wymogi, jakie muszą spełniać sprzęty i meble, które stanowią wyposażenie pomieszczeń gastronomicznych.
Jednym z tych wymogów jest oczywiście łatwość w utrzymywaniu czystości. Jak już wiesz, stal nierdzewna sprawdzi się tutaj wyśmienicie. Pamiętaj jednak, że nawet najlepsze meble nie wymażą zaniedbań ze strony obsługi. Zanieczyszczenia warto więc usuwać na bieżąco.
Nawet najbardziej wytrzymałe materiały nie lubią długotrwałego obcowania z zabrudzeniami oraz rozlaną wodą. Staraj się regularnie wycierać wszelkiego rodzaju plamy. Przez to na powierzchni nie powstaną nieestetyczne zacieki. Zauważ, że szczególnie trudne do usunięcia w kuchni bywają tłuste zanieczyszczenia z oleju na kuchenkach i okapach. Dlatego niezwykle istotne jest, aby zawsze pozbywać się brudu na bieżąco. Inaczej wszystko zdąży zaschnąć i stworzy nieestetyczną oraz niehigieniczną, a także kleistą powłokę.
Wyposażenie ze stali nierdzewnej? Nie zapomnij o pielęgnacji!
Przydadzą się też odpowiednie środki do pielęgnacji. Tutaj należy przypomnieć, że stal nierdzewna jest niesamowicie łatwa w utrzymaniu czystości. Co to konkretnie znaczy? Nie musisz przeprowadzać wyjątkowych zabiegów pielęgnacyjnych, by przywrócić wyposażeniu dawny blask. Wystarczą preparaty przeznaczone do mycia stali nierdzewnej. Prawdą jest, że skutecznie usuną zabrudzenia, przy okazji zabezpieczając powierzchnię przed uszkodzeniami.
Trzeba również pomyśleć o właściwych akcesoriach do czyszczenia. Dlaczego? Ponieważ wiele osób odruchowo sięga po nóż lub druciak, by szybko uporać się z zaschniętymi plamami. Nie tędy droga! Zamiast szorować oraz skrobać konkretne zabrudzenia, dobrze jest zalać je ciepłą wodą. Ewentualnie specjalnym preparatem, który je zmiękczy. Następnie warto usunąć nieczystości za pomocą miękkiej ściereczki.
O czym jeszcze należy wiedzieć? Odpowiednia konserwacja to podstawa. Na pewno zdajesz sobie sprawę, że nawet najbardziej wytrzymałe obiekty nie poradzą sobie, jeśli zapomnisz o tym ważnym szczególe. Konserwacja przedłuża żywotność, pozwalając jednocześnie zachować estetyczny wygląd.